Warzywo te jest dobrym źródłem sodu, potasu, magnezu, wapnia, żelaza, karotenów oraz wielu witamin. Dodatkowo wpływa pozytywnie na kondycję skóry, włosów i paznokci.
Puree nadaje się do mięs, warzyw, jako urozmaicenie potrawy- smakuje obłędnie.
Składniki:
-2 cebule
-1/2 główki kapusty
-50 ml jogurtu naturalnego
-50 ml wody
-50 g suszonych śliwek
-2 łyżki oleju kokosowego
-3-4 łyżki miodu
-pieprz
Cebulkę dusimy na oleju kokosowym, dodajemy pokrojoną kapustę, podlewamy wodą, dodajemy śliwkę. Całość dusimy około 20 minut, następnie miksujemy na gładką masę. Po ostygnięciu dodajemy jogurt, miód i pieprz- całość miksujemy raz jeszcze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz