TOM YUM KHAI

Po powrocie z wyprawy, czas wykorzystać pamiątkowe przyprawy w swojej kuchni.

Tom Yum Khai to zupa z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzywami. Orientalna i pełna przypraw. Azjatyckie cudo.

Składniki:
-25 g makaronu ryżowego
-2 łyżeczki oleju kokosowego
-1 pierś z kurczaka
-0,5 cebuli
-0,5 czerwonej papryki
-150 g pieczarek
-0,5 kukurydzy z puszki
-2 łyżeczki sosu rybnego
-łyżeczka czerwonej pasty curry
-2 łyżeczki pasty z tamaryndowca
-puszka mleka kokosowego
-1,5 l bulionu

Przyprawy do bulionu:
-suszona trawa cytrynowa
-2 suszone liście limonki Kaffir (może być liść laurowy)
-plaster suszonego Galangala (może być imbir)
-suszona papryczka chilli
-łyżeczka koncentratu warzywnego

Do posypania:
-szczypiorek
-kolendra (najlepiej świeża)

Makaron zalać wodą zgodnie z opisem na opakowaniu (ja musiałam namoczyć we wrzątku przez 5 minut)

W większym garnku podsmażamy na oleju cebulę, dodajemy pastę curry przez około 2 minuty. Dodajemy pokrojonego w kawałki kurczaka- smażymy około 2-3 minut.

Dorzucamy pokrojoną paprykę, kukurydzę i smażymy dalej około 2 minut. Dolewamy bulion, dodajemy pieczarki pokrojone w cienkie plasterki oraz wszystkie przyprawy do bulionu wraz z pastą z tamaryndowca i sosem rybnym. Gotujemy około 15 minut i dodajemy mleko kokosowe- mieszamy. Po około 5 minutach próbujemy zupę- jeśli nie jest wystarczająco kwaśna- dodaj pastę z tamaryndowca, bądź dopraw jeszcze sosem rybnym lub chilli.

Najlepiej smakuje po około 2 godzinach, posypana szczypiorkiem i kolendrą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...