Składniki:
Spód:
-165 g mąki (55 g ryżowej, 55 g mąki ziemniaczanej, 55g mąki jaglanej)
-50 g zmielonych migdałów
-50 g zmielonych ziaren słonecznika
-30 g ksylitolu
-szczypta soli
-100 g zimnego masła
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1 małe jajko
-25 ml wody
Składniki suche wymieszać ze sobą. Dodać masło pokrojone w kawałeczki i rozdrobnić z suchą masą. Dodać jajko i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na papier do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180′) na 17-20 minut aż ciasto lekko zbrązowieje.
Krem sezamowy z tahini:
-3 łyżki pasty tahini
-60 g mąki jaglanej
-300 ml wody
-300 ml mleka kokosowego
-2 łyżki miodu
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i gotować przez 10 minut( konsystencja budyniu).
Masę wylewamy na spód:).
Dekorujemy owocami: u mnie mango, kiwi, suszona żurawina i płatki migdałów.
Polewa:
-3 łyżki pasty tahini
-3 łyżki płynnego miodu
-3 łyżki soku z cytryny
-szczypta soli
Wszystkie składniki wymieszać i polać po kremie.
Przechowywać w lodówce. Palce lizać!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM
Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...
-
Po powrocie z wyprawy, czas wykorzystać pamiątkowe przyprawy w swojej kuchni. Tom Yum Khai to zupa z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzy...
-
Bardziej marchewkowe już być nie może. Prostsze już chyba też nie:)! Idealne gdy nagle spodziewasz się gości:) Składniki: -ok 400-500 g ...
-
Boróweczki na śniadanie... Raz, dwa, trzy! Składniki: -50 g kaszy jaglanej -150 ml mleka (roślinne bądź krowie) -150 ml wody -2 ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz