MAZUREK w zdrowej sezamowej wersji z owocami

Składniki:

Spód:
-165 g mąki (55 g ryżowej, 55 g mąki ziemniaczanej, 55g mąki jaglanej)
-50 g zmielonych migdałów
-50 g zmielonych ziaren słonecznika
-30 g ksylitolu
-szczypta soli
-100 g zimnego masła
-łyżeczka proszku do pieczenia
-1 małe jajko
-25 ml wody

Składniki suche wymieszać ze sobą. Dodać masło pokrojone w kawałeczki i rozdrobnić z suchą masą. Dodać jajko i wymieszać na gładką masę. Wyłożyć na papier do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika (180′) na 17-20 minut aż ciasto lekko zbrązowieje.

Krem sezamowy z tahini:
-3 łyżki pasty tahini
-60 g mąki jaglanej
-300 ml wody
-300 ml mleka kokosowego
-2 łyżki miodu

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i gotować przez 10 minut( konsystencja budyniu).

Masę wylewamy na spód:).

Dekorujemy owocami: u mnie mango, kiwi, suszona żurawina i płatki migdałów.

Polewa:
-3 łyżki pasty tahini
-3 łyżki płynnego miodu
-3 łyżki soku z cytryny
-szczypta soli

Wszystkie składniki wymieszać i polać po kremie.

Przechowywać w lodówce. Palce lizać!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...