SZARLOTKA z mąki gryczanej, ryżowej, jaglanej

PISAŁAM JUŻ, ŻE UWIELBIAM KOMBINOWAĆ?
ROBIĄC MLEKO KOKOSOWE ZOSTAŁY MI NAMOCZONE WIÓRKI…

Składniki:


CIASTO:
-150 g mąki gryczanej
-150 g mąki ryżowej
-50 g mąki jaglanej
-100 g wiórków kokosowych (zostały mi po odsączeniu z mleka kokosowego)
-łyżeczka proszku do pieczenia
-50 g odżywki białkowej
-3 łyżki miodu
-50 ml mleka kokosowego
-50 ml oleju kokosowego

MUS:
-4 jabłka
-cynamon
-kardamon

Wszystkie składniki na spód łączymy ze sobą. Część ciasta wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w dowolne kształty. Posypujemy cynamonem i kardamonem.

Tak przygotowane jabłka wykładamy na ciasto, przyklepujemy je kolejną, cieńszą warstwą ciasta, wykładamy kolejną warstwę jabłek i posypujemy resztą masy w postaci kruszonki.


Nagrzewamy piekarnik do 180′ i pieczemy ok 45-50 minut.

Opcjonalnie: można posypać orzechami, migdałami;)











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...