Składniki na 10 muffinów:
Mokre:
-2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
-1 dojrzały banan
-2/3 szklanki mleka roślinnego (krowie też się nadaje:))
-3 łyżki siemia lnianego zmielonego
-sok z połowy cytryny
-3 łodygi rabarbaru pokrojonego w kawałki
Suche:
-1 szklanka mąki jaglanej
-1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
-0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
-3 łyżki odżywki białkowej (ja jej używam zamiast cukru, ale możesz dodać miód, ksylitol)
-0,5 łyżeczki imbiru
-3 łyżeczki cynamonu
Wszystkie mokre składniki mieszamy na jednolitą masę, dodajemy wymieszane składniki suche. Wkładamy do foremek na muffiny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180' na 20 minut.
-250 g ugotowanej kaszy jaglanej
-3 g agaru (można użyć żelatyny)
-łyżka miód
-3 łyżki kako
Kasze jaglaną blendujemy na gładką masę, dodajemy miód i kakao. Agar rozpuszczamy w wodzie, podgrzewamy i dodajemy do masy- dokładnie mieszamy. Nakładamy na ostudzone muffiny.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz