LASAGNE W WERSJI FIT Z SELERA

Lasagne.... z czym nam się kojarzy? Z tłustym beszamelem, ociekającym sosem makaronem i mięsem... a tu proszę :D.
Beszamel z mąki ryżowej, seler zamiast makaronu, sos pomidorowy w zdrowej wersji. A jedna porcja ma około 300 kcal :D

Składniki na ok 12 sporych porcji:

Baza:
-3 selery korzeniowe (ok 2 kg)

Sos beszamelowy:
-4 szklanki mleka( nadaje się zarówno krowie jak i roślinne)
-pół cebuli
-2 goździki
-2 liście laurowe
-8 łyżek oliwy
-6 łyżek mąki ryżowej
-6 łyżek parmezanu (lub płatków drożdżowych)

Sos pomidorowy:
-3 puszki pomidorów krojonych
-3 łyżeczki soli
-3 łyżeczki cukru trzcinowego lub ksylitolu
-6 ząbków czosnku
-8 łodyżek bazyli
-8 łyżek oliwy

Mięso:
-500 g mięsa mielonego z indyka

1. Przygotowujemy bazę:
W garnku zagotować wodę. Selery obrać, pokroić w plasterki (dość cienkie), wrzucić do gotującej wody i gotować ok.1 minuty. Po ugotowaniu przełożyć na ręcznik by mogły wyschnąć.

2. Sos beszamelowy:
Mleko podgrzewamy z cebulą pokrojoną, goździkami i liśćmi laurowymi. Podgotować i odstawić do przestygnięcia.
Oliwę rozgrzać na patelni, dodać parmezan i mąkę ryżową- podsmażyć przez chwilkę. Całość dodajemy do mleka- stale mieszając. Po 3-4 minutach masę beszamelową blendujemy (bez liścia laurowego).

3. Sos pomidorowy:
Do garnka wrzucamy pomidory, sól i cukier- gotujemy przez 10 minut. Oliwę podgrzewamy, smażymy czosnek z bazylią aż czosnek lekko zbrązowieje. Całość łączymy ze sobą i blendujemy.

4. Mięso:
Wystarczy delikatnie podsmażyć bez oleju na patelni.

Do naczynia żaroodpornego wkładamy warstwę selera, dodajemy sos beszamelowy i pomidorowy, kładziemy kolejną warstwę- na nią ponownie sos. Nakładamy dalej mięso, sos, seler, sos, seler i na końcu powinien znajdować się sos.

Naszą lasagne wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 200' na 60 minut.
Pyszności!














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...