BURACZANA PIZZA NA CIEŚNIE GRYCZANO-TWAROGOWYM Z KURCZAKIEM I ŚLIWKĄ

Śliwka na pizzy? Czemu nie! To są moje połączenia- mięso i owoc. Polecam Wam bardzo!

Składniki (z ciasta powstają 3 mniejsze pizzerki, lub jedna duża kwadratowa):

-250 g twarogu chudego
-150 g mąki gryczanej
-100 g skrobi ziemniaczanej
-3 łyżki maki z siemia lnianego
-1 jajo
-szczypta soli
-2 średniej wielkości surowe buraki

-3 łyżki oliwy
-50 ml mleka


Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i wykładamy na papier do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 200' piekarnika na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos:
-przepis na sos pomidorowy

Nadzienie:
-500 g piersi z kurczaka
-7-8 śliwek
-garść czarnych oliwek
-ser mozzarella
-pieprz i oregano

Pierś z kurczaka myjemy, kroimy w plasterki, doprawiamy słodką papryką i przyrządzamy na parze (ok 10-15 minut).
Śliwki myjemy, wyciągamy pestki i kroimy. Oliwki i ser mozzarella kroimy w plasterki.

Nasz spód smarujemy sosem i układamy pokrojone składniki. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200'.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...