Dorada ma delikatne, soczyste i zwarte mięsko. Wędzona smakuje i na kanapce i bez niczego i....
Na pizzy z dodatkiem migdałów i śliwek na moim ulubionym spodzie!
Składniki (z ciasta powstają 3 mniejsze pizzerki, lub jedna duża kwadratowa):
-250 g twarogu chudego
-150 g mąki gryczanej
-100 g skrobi ziemniaczanej
-3 łyżki maki z siemia lnianego
-1 jajo
-szczypta soli
-2 średniej wielkości surowe buraki
-3 łyżki oliwy
-50 ml mleka
Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i wykładamy na papier do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 200' piekarnika na 20 minut.
W tym czasie przygotowujemy sos:
-przepis na sos pomidorowy
Nadzienie:
-250 g wędzonej dorady
-7-8 śliwek
-garść zielonych oliwek
-garść migdałów
-4-5 suszonych pomidorów
-ser mozzarella
-pieprz i oregano
-pieprz i oregano
Z ryby usuwamy ości, śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na plasterki. Oliwki i ser mozzarella kroimy w plasterki.
Nasz spód smarujemy sosem i układamy pokrojone składniki. Śliwki układamy na samym środku. Na koniec posypujemy rozkruszonymi migdałami. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200'.
Smacznego!
Nasz spód smarujemy sosem i układamy pokrojone składniki. Śliwki układamy na samym środku. Na koniec posypujemy rozkruszonymi migdałami. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200'.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz