DORADA NA BURAKACH Z MIGDAŁAMI I ŚLIWKĄ

Dorada ma delikatne, soczyste i zwarte mięsko. Wędzona smakuje i na kanapce i bez niczego i....

Na pizzy z dodatkiem migdałów i śliwek na moim ulubionym spodzie!

Składniki (z ciasta powstają 3 mniejsze pizzerki, lub jedna duża kwadratowa):

-250 g twarogu chudego
-150 g mąki gryczanej
-100 g skrobi ziemniaczanej
-3 łyżki maki z siemia lnianego
-1 jajo
-szczypta soli
-2 średniej wielkości surowe buraki
-3 łyżki oliwy
-50 ml mleka

Buraki myjemy, obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę i wykładamy na papier do pieczenia.
Wkładamy do nagrzanego do 200' piekarnika na 20 minut.

W tym czasie przygotowujemy sos:
-przepis na sos pomidorowy

Nadzienie:
-250 g wędzonej dorady
-7-8 śliwek
-garść zielonych oliwek
-garść migdałów
-4-5 suszonych pomidorów
-ser mozzarella
-pieprz i oregano

Z ryby usuwamy ości, śliwki myjemy, wyciągamy pestkę i kroimy na plasterki. Oliwki i ser mozzarella kroimy w plasterki.

Nasz spód smarujemy sosem i układamy pokrojone składniki. Śliwki układamy na samym środku. Na koniec posypujemy rozkruszonymi migdałami. Pieczemy 10 minut w temperaturze 200'.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...