Żółte, słoneczne i dojrzałe morele idealnie nadają się do domowej spiżarni.
Są bardzo smaczne i zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Są zasadotwórcze, mają dużo żelaza, wapnia i błonnika- poprawiają zatem trawienie i zapobiegają anemii.
Myślę, że już niedługo i u Ciebie w domowej spiżarni znajdzie się morelowy dżem!
Przetwory wykonałam sposobem janginizowania.
Składniki:
-1 kg moreli (po umyciu i wyjęciu pestek)
-pół łyżeczki soli
Morele wkładamy do garnka i posypujemy solą.Gotujemy na małym ogniu ok 35-40 minut mieszając.
Jeśli masa jest wodnista- przetrzymaj trochę dłużej w garnku na małym ogniu.
Gorący dżem nalewamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM
Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...
-
Po powrocie z wyprawy, czas wykorzystać pamiątkowe przyprawy w swojej kuchni. Tom Yum Khai to zupa z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzy...
-
Bardziej marchewkowe już być nie może. Prostsze już chyba też nie:)! Idealne gdy nagle spodziewasz się gości:) Składniki: -ok 400-500 g ...
-
Boróweczki na śniadanie... Raz, dwa, trzy! Składniki: -50 g kaszy jaglanej -150 ml mleka (roślinne bądź krowie) -150 ml wody -2 ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz