Makaron gryczany jest delikatny w smaku, dlatego świetnie komponuje się z różnymi potrawami. Zawiera dość dużo białka, bo w 100g jest go około 15 g oraz nie zakwasza organizmu. Warto zamienić makaron pszenny na ten z gryki.
Składniki:
-200 g makaronu gryczanego ( gotujemy ok 6 minut- jak na opakowaniu).
-200 g piersi z kurczaka
-150 g świeżego szpinaku
-100 g czarnych oliwek
-2 cebule (biała i czerwona)
-2 ząbki czosnku
-75 g sera feta
-10 pomidorków cherry
-łyżeczka słodkiej papryki
-pieprz
-pół łyżeczki ziół prowansalskich
-pół łyżeczki suszonego oregano
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-50 ml mleka
Cebule i czosnek kroimy i smażymy na oleju kokosowym, dodajemy pokrojoną i umytą pierś z kurczaka. Dodajemy umyty szpinak i smażymy około 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojone czarne oliwki, przyprawy i mleko- smażymy około 5 minut.
Ser feta i pomidorki cherry- kroimy i dodajemy na samym końcu.
Smacznego!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM
Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...
-
Po powrocie z wyprawy, czas wykorzystać pamiątkowe przyprawy w swojej kuchni. Tom Yum Khai to zupa z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzy...
-
Bardziej marchewkowe już być nie może. Prostsze już chyba też nie:)! Idealne gdy nagle spodziewasz się gości:) Składniki: -ok 400-500 g ...
-
Boróweczki na śniadanie... Raz, dwa, trzy! Składniki: -50 g kaszy jaglanej -150 ml mleka (roślinne bądź krowie) -150 ml wody -2 ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz