MAKARON GRYCZANY Z KURCZAKIEM, SZPINAKIEM, OLIWKAMI I POMIDORKAMI CHERRY

Makaron gryczany jest delikatny w smaku, dlatego świetnie komponuje się z różnymi potrawami. Zawiera dość dużo białka, bo w 100g jest go około 15 g oraz nie zakwasza organizmu. Warto zamienić makaron pszenny na ten z gryki.

Składniki:
-200 g makaronu gryczanego ( gotujemy ok 6 minut- jak na opakowaniu).
-200 g piersi z kurczaka
-150 g świeżego szpinaku
-100 g czarnych oliwek
-2 cebule (biała i czerwona)
-2 ząbki czosnku
-75 g sera feta
-10 pomidorków cherry
-łyżeczka słodkiej papryki
-pieprz
-pół łyżeczki ziół prowansalskich
-pół łyżeczki suszonego oregano
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-50 ml mleka

Cebule i czosnek kroimy i smażymy na oleju kokosowym, dodajemy pokrojoną i umytą pierś z kurczaka. Dodajemy umyty szpinak i smażymy około 5 minut. Następnie wrzucamy pokrojone czarne oliwki, przyprawy i mleko- smażymy około 5 minut.
Ser feta i pomidorki cherry- kroimy i dodajemy na samym końcu.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...