DŻEM BORÓWKOWY

Sezon na borówki trwa- warto zachować ich niepowtarzalny smak na zimowe poranki.

Warto wspomnieć, że te małe owoce są źródłem fitoestrogenu, który blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstania nowotworów hormonozależnych (np. nowotworów piersi, tarczycy, wątroby). Ponadto zawierają kwas foliowy i wspomagają pracę oczu:).

Składniki:
-3 kg borówek
-łyżeczka soli 

Borówki myjemy i wkładamy do dużego garnka z solą. Gotujemy na małym ogniu ok 35-40 minut mieszając.

Jeśli masa jest wodnista- przetrzymaj trochę dłużej w garnku na małym  ogniu.

Gorący dżem nalewamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...