Sezon na borówki trwa- warto zachować ich niepowtarzalny smak na zimowe poranki.
Warto wspomnieć, że te małe owoce są źródłem fitoestrogenu, który blokuje działanie enzymów przyczyniających się do powstania nowotworów hormonozależnych (np. nowotworów piersi, tarczycy, wątroby). Ponadto zawierają kwas foliowy i wspomagają pracę oczu:).
Składniki:
-3 kg borówek
-łyżeczka soli
Borówki myjemy i wkładamy do dużego garnka z solą. Gotujemy na małym ogniu ok 35-40 minut mieszając.
Jeśli masa jest wodnista- przetrzymaj trochę dłużej w garnku na małym ogniu.
Gorący dżem nalewamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM
Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...
-
Po powrocie z wyprawy, czas wykorzystać pamiątkowe przyprawy w swojej kuchni. Tom Yum Khai to zupa z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzy...
-
Bardziej marchewkowe już być nie może. Prostsze już chyba też nie:)! Idealne gdy nagle spodziewasz się gości:) Składniki: -ok 400-500 g ...
-
Boróweczki na śniadanie... Raz, dwa, trzy! Składniki: -50 g kaszy jaglanej -150 ml mleka (roślinne bądź krowie) -150 ml wody -2 ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz