Dla łasuchów, którzy chcą na słodko rozpocząć dzień, bądź umilić popołudnie.
Nadaje się jako dodatek do naleśników, gofrów, ciast, tortów, ale i możesz przełamać nim potrawy mięsne.
Składniki:
-4 jabłka
-6 daktyli (namoczonych wcześniej przez około godzinę)
-sok z połowy pomarańczy
-łyżeczka cynamonu
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-200 g puree z pieczonej dyni
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Wrzucamy do garnka, dodajemy namoczone daktyle z sokiem, sok z pomarańczy i przyprawy- dusimy około 10 minut na małym ogniu. Dodajemy puree z dyni i prażmy całość jeszcze około 15 minut. Kiedy mus zgęstnieje blendujemy na gładką masę.
Gorący mus przekładamy do słoików- przechowujemy w lodówce do około tygodnia (aczkolwiek myślę, że to niemożliwe:)).
Jeśli mus nie jest dla Ciebie wystarczająco słodki możesz dorzucić miód. Mi jednak smakuje bez niego:).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM
Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...
-
Po powrocie z wyprawy, czas wykorzystać pamiątkowe przyprawy w swojej kuchni. Tom Yum Khai to zupa z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzy...
-
Bardziej marchewkowe już być nie może. Prostsze już chyba też nie:)! Idealne gdy nagle spodziewasz się gości:) Składniki: -ok 400-500 g ...
-
Boróweczki na śniadanie... Raz, dwa, trzy! Składniki: -50 g kaszy jaglanej -150 ml mleka (roślinne bądź krowie) -150 ml wody -2 ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz