MUS DYNIOWO-JABŁKOWY

Dla łasuchów, którzy chcą na słodko rozpocząć dzień, bądź umilić popołudnie.
Nadaje się jako dodatek do naleśników, gofrów, ciast, tortów, ale i możesz przełamać nim potrawy mięsne.

Składniki:
-4 jabłka
-6 daktyli (namoczonych wcześniej przez około godzinę)
-sok z połowy pomarańczy
-łyżeczka cynamonu
-pół łyżeczki gałki muszkatołowej
-200 g puree z pieczonej dyni

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę, usuwając gniazda nasienne. Wrzucamy do garnka, dodajemy namoczone daktyle z sokiem, sok z pomarańczy i przyprawy- dusimy około 10 minut na małym ogniu. Dodajemy puree z dyni i prażmy całość jeszcze około 15 minut. Kiedy mus zgęstnieje blendujemy na gładką masę.
Gorący mus przekładamy do słoików- przechowujemy w lodówce do około tygodnia (aczkolwiek myślę, że to niemożliwe:)).

Jeśli mus nie jest dla Ciebie wystarczająco słodki możesz dorzucić miód. Mi jednak smakuje bez niego:).






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...