PIECZONE BATATY Z AROMATYCZNYM FARSZEM

Z batatów można wyczarować dosłownie wszystko. Dziś na kolację wytrawna odsłona słodkich ziemniaków.

Składniki:
-2 bataty

Farsz:
-pierś z kurczaka (miałam ugotowaną już w rosole, ale możesz użyć surowej- wystarczy ja pokroić na małe kawałki i wrzucić na patelnię)
-1 sporty pomidor
-300 g świeżego szpinaku
-cebula
-czosnek
-ser feta
-przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, słodka papryka, pieprz



Piekarnik nagrzać do 200 stopni C
Bataty dokładnie umyć szorstką stroną gąbki, przekroić wzdłuż na 2 połówki. 
Ułożyć na blaszce rozcięciem do góry. Wkładamy do piekarnika i piec przez ok. 40 - 50 minut (w zależności od wielkości batatów), sprawdzając czy miąższ jest miękki.
Farsz:
Na patelni na łyżce oliwy podsmażamy czosnek i cebulę, dodajemy pomidora, pierś z kurczaka podsmażamy przez około 4 minuty. Dodajemy przyprawy: oregano, zioła prowansalskie, paprykę słodką w proszku i pieprz. 
Upieczone bataty wyciągamy z piekarnika i wybieramy ok. 1/2 miąższu, przekładając go na patelnie. Podgrzewamy wszystko razem dodając na końcu szpinak. Mieszamy około 2 minuty. 
Farsz wkładamy do ziemniaków, dodajemy ser feta i wcinamy*. 


*jeżeli lubisz podpieczoną fetę, możesz włożyć nafaszerowane bataty jeszcze na 5-7 minut do piekarnika (200')





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...