Jeśli istnieje jakaś idealna wersja pieczywa- to zdecydowanie jest ta. Kojarzy mi się z domem, pyszną szynką wiejską, ciepłą kawą i wspaniałym śniadaniem w towarzystwie najbliższych.
Składniki na 2 bochenki:
-1 kg mąki żytniej
-szklanka mąki pszennej
-1 szklanka otrąb pszennych lub owsianych
-1 szklanka słonecznika
-1 szklanka siemia lnianego
-4 płaskie łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
-4,5 szklanki wody gazowanej
-zaczyn z poprzedniego pieczenia
Wszystkie składniki mieszamy i na końcu dodajemy zaczyn i wodę- któtko wyramiamy i odstawiamy na 1-2 h. Po tym czasie zabieramy trochę masy by uzyskać zaczyn do kolejnego pieczenia (ok. 2 czubate łyżki- przechowujemy go do 2 tygodni w lodówce).
Masę przekładamy do formy (podłużnej ok 30 cm- którą wcześniej smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą). Ciasto przełożone w formie odstawiamy jeszcze na 10-12 h. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-210' na 1 h.
Ja często dodaje śliwkę suszoną.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM
Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...
-
Po powrocie z wyprawy, czas wykorzystać pamiątkowe przyprawy w swojej kuchni. Tom Yum Khai to zupa z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzy...
-
Bardziej marchewkowe już być nie może. Prostsze już chyba też nie:)! Idealne gdy nagle spodziewasz się gości:) Składniki: -ok 400-500 g ...
-
Boróweczki na śniadanie... Raz, dwa, trzy! Składniki: -50 g kaszy jaglanej -150 ml mleka (roślinne bądź krowie) -150 ml wody -2 ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz