DOMOWY, WIEJSKI CHLEB Z ZIARNAMI

Jeśli istnieje jakaś idealna wersja pieczywa- to zdecydowanie jest ta. Kojarzy mi się z domem, pyszną szynką wiejską, ciepłą kawą i wspaniałym śniadaniem w towarzystwie najbliższych.

Składniki na 2 bochenki:
-1 kg mąki żytniej
-szklanka mąki pszennej
-1 szklanka otrąb pszennych lub owsianych
-1 szklanka słonecznika
-1 szklanka siemia lnianego
-4 płaskie łyżeczki soli
-1 łyżeczka cukru
-4,5 szklanki wody gazowanej
-zaczyn z poprzedniego pieczenia

Wszystkie składniki mieszamy i na końcu dodajemy zaczyn i wodę- któtko wyramiamy i odstawiamy na 1-2 h. Po tym czasie zabieramy trochę masy by uzyskać zaczyn do kolejnego pieczenia (ok. 2 czubate łyżki- przechowujemy go do 2 tygodni w lodówce).
Masę przekładamy do formy (podłużnej ok 30 cm- którą wcześniej smarujemy oliwą i posypujemy bułką tartą). Ciasto przełożone w formie odstawiamy jeszcze na 10-12 h. Po tym czasie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200-210' na 1 h.

Ja często dodaje śliwkę suszoną.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...