PIECZONY KURCZAK W GLAZURZE MIODOWO-SOJOWEJ ZE SŁODKĄ PAPRYKĄ I WAR

Kiedy masz ochotę na coś pożywnego ale niekoniecznie masz czas by siedzieć "przy garach":D

Składniki:
-4 pałki z kurczaka
-3 udka
-80 ml sosu sojowego
-2 cebule
-2 łyżki miodu
-ząbek czosnku
-łyżeczka startego imbiru
-2 łyżeczki oleju kokosowego

Warzywa:
-2 ziemniaki
-2 marchewki
-1 duży burak

Cebulę kroimy, wrzucamy do garnka  olejem- podsmażamy 2 minuty. Dodajemy czosnek, imbir- smażymy jeszcze 2 minuty, aż cebula będzie miękka. Dodajemy sos sojowy i miód- zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 3-4 minuty. Na koniec wszystko blendujemy.

Części kurczaka myjemy, osuszamy i przyprawiamy pieprzem i słodką papryką, polewamy glazurą i wkładamy do lodówki- najlepiej na całą noc, jednak jeśli nie masz takiej możliwości wystarczy godzina/dwie.

Warzywa myjemy i kroimy w plastry.

Do naczynia żarodopornego wkładamy części kurczaka, wlewamy pół szklanki wody, polewamy marynatą. Układamy warzywa, które można do smaku posypać papryką i rozmarynem.

Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200' na 60-70 minut- w tym czasie należy 2-3 razy obrócić kurczaka i przemieszać warzywa. Możecie również uzupełniać wodę, jeśli całkowicie odparowała.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...