RAZOWE SPAGETTI ALLA CARBONARA

Moje pierwsze, ale jakie dobre.
Sos na bazie jajek, bez śmietany- uwierzcie mi- niebo!


Składniki:
-150 g makaronu razowego spaghetti
-100 g boczku wędzonego
-2 jaja
-2 ząbki czosnku
-2 łyżki posiekanej pietruszki
-świeżo zmielony pieprz
-30 g sera twardego (polecam parmezan)


Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie- jak na opakowaniu.

Na patelnie wkładamy pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na małym ogniu- aż się zarumienię i wytopi. Dodajemy starty czosnek oraz pietruszkę i smażymy jeszcze przez kilka minut.
Dodać makaron, pieprz i połowę startego sera- odstawić z ognia i mieszać jeszcze 5 minut.

Jajka roztrzepać, polać makaron, dodać resztę sera i wymieszać. Jajka mają utworzyć kremowy sos i trochę zagęścić makaron( nie mają się ściąć!).
Smacznego!






 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...