PIERNIKI świąteczne w lżejszej wersji!:)

Święta, święta. Pierniki kojarzą się właśnie z Nimi. I wcale nie muszą być z kilogramem cukru, z kostkami masła itp... Mogą być równie pyszne i zdrowe!:)

Składniki:
3 łyżki oleju kokosowego (Ok 75ml)
100 ml miodu
200 g mąki gryczanej
100 g mąki owsianej
100 g mąki ryżowej
50 g mąki jaglanej
2 opakowania przyprawy do piernika
1 łyżeczka sody
1/2 szklanki lekko ciepłego mleka
1 jajko


W garnku rozpuszczam olej z miodem i dodaje mleko.
Suche składniki mieszamy, a następnie dodajemy do nich mokre składniki i jajko. Mieszamy ciasto aż do jednolitej masy:).
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Po wyciągnięciu z lodówki i ugniatamy ciasto by się ociepliło. Ciasto wałkujemy na grubość ok 0,5 cm i wycinamy kształty(moja ulubiona część).
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni- góra-dół i wkładamy na 10 minut.

Smacznego!

Osobiście nie przepadam za lukrem i słodkimi polewami. Moim zdaniem są idealne... Chrupiące. Jeśli chcecie by były miękkie (sposób Klaudii i Marcina:D- władamy do pojemniczka z kawałkiem jabłka- działa!)





2 komentarze:

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...