Robi się je ekspresowo, i nie trzeba uruchamiać piekarnika!
Składniki (forma 20 cm):
spód:
-1/2 szklanki płatków owsianych
-10-12 daktyli
-2 łyżki kakao
-2 łyżki wody z mleka kokosowego
masa
-1 szklanka kaszy jaglanej
-2 szklanki mleka
-1 puszka schłodzonego mleka kokosowego 400 ml*
-sok z 1/2 cytryny
-4-5 łyżek syropu klonowego
-2-3 łyżki masła orzechowego bez cukru
-30 g odżywki białkowej
-łyżka oleju koksowego
-3 łyżki nasion chia
Opcjonalnie: orzechy ziemne
Masa:
Kaszę jaglaną dokładnie opłukujemy pod gorącą wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy 2 szklankami mleka, gotujemy przez 20 minut. Do kaszy dodajemy łyżę oleju kokosowego, dzięki czemu będzie kremowa.
Do ugotowanej kaszy dodajemy sok z cytryny, syrop klonowy, nasiona chia, odżywkę oraz stałą część mleka kokosowego (dzięki czemu masa będzie zwarta). I blendujemy do gładkiej i kremowej konsystencji.
Powstałą masę wylewamy na czekoladowy spód, posypujemy orzeszkami solonymi i wkładamy do lodówki.
Spód:
Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 minut. Płatki owsiane blendujemy na drobno, dodajemy kakao, odcedzone daktyle i olej kokosowy i blendujemy aż składniki dobrze się połączą. Jeśli masa jest sucha i się nie łącz- dodajemy wodę z mleka koksowego- jeśli nadal nie wystarczy dodajemy wodę z daktyli.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz