Domowe powidła to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów, kanapek, gofrów i ciast!
Ponadto, warto wspomnieć, że śliwki poprawiają trawienie, zapobiegają zaparciom a dzięki sporej ilości witamin z grupy B wpływają kojąco na układ nerwowy.
Zaprawiłam ostatnio trzy rodzaje powideł:
-czekoladowe (wystarczy do garnka dorzucić na 1 kg śliwek około 3-4 łyżek kakao)
-pomarańczowe (dodałam sok z 3 pomarańczy oraz skórkę z jednej)
-tradycyjne (bez dodatków)
Składniki ( przepis bazowy- jeśli chcecie uzyskać czekoladowe lub pomarańczowe należy dodać kakao, pomarańcze):
-2 kg śliwek
-łyżeczka soli
Ze śliwek usuwamy pestki, myjemy i wkładamy do dużego garnka z solą. Gotujemy na małym ogniu ok 35-40 minut mieszając.
Jeśli masa jest wodnista- przetrzymaj trochę dłużej w garnku na małym ogniu.
Gorący dżem nalewamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM
Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...
-
Po powrocie z wyprawy, czas wykorzystać pamiątkowe przyprawy w swojej kuchni. Tom Yum Khai to zupa z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzy...
-
Wartościowa, przepyszna... rewelacyjna na ciepło i na zimno. Możesz ja przygotować wieczorem i zjeść rano. Składniki na dwie porcje: -250...
-
Boróweczki na śniadanie... Raz, dwa, trzy! Składniki: -50 g kaszy jaglanej -150 ml mleka (roślinne bądź krowie) -150 ml wody -2 ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz