POWIDŁA BEZ CUKRU

Domowe powidła to idealny pomysł na dodatek do naleśników, omletów, kanapek, gofrów i ciast!
Ponadto, warto wspomnieć, że śliwki poprawiają trawienie, zapobiegają zaparciom a dzięki sporej ilości witamin z grupy B wpływają kojąco na układ nerwowy.

Zaprawiłam ostatnio trzy rodzaje powideł:
-czekoladowe (wystarczy do garnka dorzucić na 1 kg śliwek około 3-4 łyżek kakao)
-pomarańczowe (dodałam sok z 3 pomarańczy oraz skórkę z jednej)
-tradycyjne (bez dodatków)

Składniki ( przepis bazowy- jeśli chcecie uzyskać czekoladowe lub pomarańczowe należy dodać kakao, pomarańcze):

-2 kg śliwek
-łyżeczka soli

Ze śliwek usuwamy pestki, myjemy i wkładamy do dużego garnka z solą. Gotujemy na małym ogniu ok 35-40 minut mieszając.

Jeśli masa jest wodnista- przetrzymaj trochę dłużej w garnku na małym  ogniu.

Gorący dżem nalewamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...