RAMEN, moja wersja japońskiego rosłu

Można go zrobić na osiem tysięcy sposobów.
Padło na to co było w lodówce: kukurydza, brokuł, kiełki fasolki mung, mięso mielone wołowe i pałki z kurczaka.


Składniki: 

-opakowanie makaronu ramen

Bulion:
-3 łyżki oliwy
–2 litry wody
–1 seler z nacią
–1 cały por
–3 pietruszki
–3 marchewki
–1 duża cebula
–1 ząbek czosnku
–kilka ziarenek ziela angielskiego
–kilka listków laurowych
–świeżo mielony pieprz

Cebulę smażymy na oliwę, dodajemy czosnek. Po chwili dodajemy umyte warzywa i zalewamy wodą- gotujemy około 2 godzin na malutkim ogniu.


Baza:
-1 cebula
-2 ząbki czosnku
-mięso mielone wołowe
-4 usmażone wcześniej pałki z kurczaka*(dodaję tylko mięso)
-łyżeczka pasty curry
-5-6 łyżek sosu sojowego
-2 łyżki oliwy
-1 cukinia
-4 marchewki

Cebulę smażymy, dodajemy czosnek oraz pastę curry. Po chwili dokładamy mięso i sos sojowy- smażymy około 3 minut. Dodajemy przecedzony bulion. Marchewkę i cukinię "obieramy" na plasterki i dodajemy do wywaru.


Dodatki:
-kukurydza
-kiełki fasolki mung
-brokuł
-sałata rzymska mini
-garść orzechów ziemnych
-szczypiorek

Ugotowany makaron zalewamy wywarem, kładziemy dodatki i smacznego!
Tak szybko go zjadłam, że zapomniałam dodać jajko:D



*pałki z kurczaka miałam upieczone wcześniej z rękawa z czosnkiem i papryką







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...