Zdecydowanie UWIELBIAM!
Składniki:
-1 szklanka ciecierzycy*
-1 szklanka pasty tahini **
-1/3 szklanki lodowatej wody
-3 łyżki soku z cytryny
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-łyżeczka soli
*Ciecierzyce moczymy przez noc z łyżeczką sody. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać, dodać świeżą wodę i gotować przez 40 minut z łyżeczką sody(aż ciecierzyca będzie miękka w środku i można ją rozgnieść palcami)
** Pasta tahini:
-200 g sezamu
-1 łyżka oliwy z oliwek
Sezam należy podprażyć na patelni(UWAGA BY NIE PRZYPALIĆ- inaczej pasta będzie gorzka!). Ziarna wrzucam do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Ciecierzyce, pastę tahini, sok z cytryny, sól wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dolewamy zimną wodę- cały czas mieszając. W tym czasie nasz hummus nabiera cudownego koloru.
Hummus należy przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce do około 5 dni.
Warto ugotować większą ilość ciecierzycy i zwyczajnie porcjami zamrozić- dzięki temu zawsze mamy ją pod ręko, gdyby naszła nas ochota na pastę:)!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM
Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...
-
Po powrocie z wyprawy, czas wykorzystać pamiątkowe przyprawy w swojej kuchni. Tom Yum Khai to zupa z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzy...
-
Bardziej marchewkowe już być nie może. Prostsze już chyba też nie:)! Idealne gdy nagle spodziewasz się gości:) Składniki: -ok 400-500 g ...
-
Boróweczki na śniadanie... Raz, dwa, trzy! Składniki: -50 g kaszy jaglanej -150 ml mleka (roślinne bądź krowie) -150 ml wody -2 ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz