HUMMUS

Zdecydowanie UWIELBIAM!

Składniki:
-1 szklanka ciecierzycy*
-1 szklanka pasty tahini **
-1/3 szklanki lodowatej wody
-3 łyżki soku z cytryny
-2 łyżeczki sody oczyszczonej
-łyżeczka soli

*Ciecierzyce moczymy przez noc z łyżeczką sody. Następnego dnia ciecierzycę odcedzić, opłukać, dodać świeżą wodę i gotować przez 40 minut z łyżeczką sody(aż ciecierzyca będzie miękka w środku i można ją rozgnieść palcami)

** Pasta tahini:
-200 g sezamu
-1 łyżka oliwy z oliwek

Sezam należy podprażyć na patelni(UWAGA BY NIE PRZYPALIĆ- inaczej pasta będzie gorzka!). Ziarna wrzucam do blendera i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.

Ciecierzyce, pastę tahini, sok z cytryny, sól wkładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Następnie powoli dolewamy zimną wodę- cały czas mieszając. W tym czasie nasz hummus nabiera cudownego koloru.

Hummus należy przechowywać szczelnie zamknięty w lodówce do około 5 dni.

Warto ugotować większą ilość ciecierzycy i zwyczajnie porcjami zamrozić- dzięki temu zawsze mamy ją pod ręko, gdyby naszła nas ochota na pastę:)!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...