Składniki na SEROWY SPÓD:
-250 g sera białego (półtłusty)
-250 g mąki jaglanej
-1 łyżeczka soli
-1 jajko
-75 g oleju kokosowego
-2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wyrabiamy elastyczne ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto należy rozwałkować na blaszce, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200’, wkładamy blachę i pieczemy 25-30 minut.
Nadzienie:
-1 gruszka
-ser feta
-pieprz
-szpinak
-ocet balsamiczny
-jogurt grecki
Na upieczony spód nakładamy jogurt wymieszany z pieprzem. Gruszkę myjemy, kroimy w plasterki- wykładamy na spód. Kruszymy ser feta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200′ na 20 minut.
Przed podaniem kładziemy szpinak i skrapiamy octem balsamicznym.
Druga część tarty jest z serem camembert, cynamonem, żurawiną i płatkami migdałów. Wersja obłędna- lecz bardziej na słodko:).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM
Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...
-
Po powrocie z wyprawy, czas wykorzystać pamiątkowe przyprawy w swojej kuchni. Tom Yum Khai to zupa z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzy...
-
Bardziej marchewkowe już być nie może. Prostsze już chyba też nie:)! Idealne gdy nagle spodziewasz się gości:) Składniki: -ok 400-500 g ...
-
Boróweczki na śniadanie... Raz, dwa, trzy! Składniki: -50 g kaszy jaglanej -150 ml mleka (roślinne bądź krowie) -150 ml wody -2 ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz