TARTA SEROWA Z MĄKI JAGLANEJ z gruszką i szpinakiem

Składniki na SEROWY SPÓD: 
-250 g sera białego (półtłusty)
-250 g mąki jaglanej
-1 łyżeczka soli
-1 jajko
-75 g oleju kokosowego
-2 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Wyrabiamy elastyczne ciasto, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Ciasto należy rozwałkować na blaszce, która jest wyłożona papierem do pieczenia. Nagrzewamy piekarnik do 200’, wkładamy blachę i pieczemy 25-30 minut.

Nadzienie:
-1 gruszka
-ser feta
-pieprz
-szpinak
-ocet balsamiczny
-jogurt grecki

Na upieczony spód nakładamy jogurt wymieszany z pieprzem. Gruszkę myjemy, kroimy w plasterki- wykładamy na spód. Kruszymy ser feta. Wkładamy do piekarnika nagrzanego 200′ na 20 minut.

Przed podaniem kładziemy szpinak i skrapiamy octem balsamicznym.


Druga część tarty jest z serem camembert, cynamonem, żurawiną i płatkami migdałów. Wersja obłędna- lecz bardziej na słodko:).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...