TARTA ZE SZPINAKIEM NA BATATACH

Niezwykła tarta, bez mąki… Spód tworzą bataty!

Składniki:
-1 batat
-1 opakowanie szpinaku
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-1 jajko
-300 g jogurtu greckiego
-3 łyżki startego parmezanu
-szynka parmeńska
-czarne oliwki
-pomidorki cherry
-łyżeczka słodkiej papryki
-łyżeczka gałki muszkatołowej
-sól i pieprz

1. Batata umyć, pokroić na 3 mm plastry i podsmażyć na łyżce oleju kokosowego, aż się zarumienią.

2. Na patelni zeszklić cebulkę oraz czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć około 5 minut.

3. Masę szpinakową przełożyć do miski, dodać jogurt, parmezan, jajko oraz przyprawy i wymieszać.

4. Bataty wyłożyć na dno i boki formy, wylać masę szpinakowo-jogurtową. Położyć szynkę parmeńską, oliwki i pomidorki cherry.

5. Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180′ na 40 minut.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...