Składniki:
Spód:
-3 ziemniaki
-1 spora marchewka
Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni grillowej aż się lekko zarumienią. Tak samo działamy z marchewką. Podsmażone wykładamy na tartownicę.
Masa szpinakowa:
-1 opakowanie szpinaku
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-1 jajko
-300 g jogurtu greckiego
-3 łyżki startego parmezanu
-1 łyżeczka słodkiej papryki
Na patelni zeszklić cebulkę oraz czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć około 5 minut. Masę szpinakową przełożyć do miski, dodać jogurt, parmezan, jajko oraz przyprawy i wymieszać.
Nadzienie:
-szynka parmeńska
-czarne oliwki
-szparagi
-pieprz
Szparagi obieramy, gotujemy na wodzie z mlekiem przez 15 minut. Owijamy je szynką parmeńską i układamy na masie, Dokładamy czarne oliwki i na koniec pieprzymy.
Gotową tartę wkładamy do nagrzanego do 180' piekarnika na 30 minut.
Tarta smakuje obłędnie zarówno ciepła jak i zimna.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz