TARTA SZPINAKOWA NA SPODZIE Z ZIEMNIAKA I MARCHEWKI ZE SZPARAGAMI I SZYNKĄ PARMEŃSKĄ

Kolejna wersja ekstra tarty bez mąki:).

Składniki:

Spód:
-3 ziemniaki

-1 spora marchewka

Ziemniaki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na patelni grillowej aż się lekko zarumienią. Tak samo działamy z marchewką. Podsmażone wykładamy na tartownicę.

Masa szpinakowa:
-1 opakowanie szpinaku
-1 cebula
-3 ząbki czosnku
-1 jajko
-300 g jogurtu greckiego
-3 łyżki startego parmezanu

-1 łyżeczka słodkiej papryki

Na patelni zeszklić cebulkę oraz czosnek, następnie dodać szpinak i smażyć około 5 minut. Masę szpinakową przełożyć do miski, dodać jogurt, parmezan, jajko oraz przyprawy i wymieszać.

Nadzienie:
-szynka parmeńska
-czarne oliwki
-szparagi
-pieprz

Szparagi obieramy, gotujemy na wodzie z mlekiem przez 15 minut. Owijamy je szynką parmeńską i układamy na masie, Dokładamy czarne oliwki i na koniec pieprzymy.


Gotową  tartę wkładamy do nagrzanego do 180' piekarnika na 30 minut.

Tarta smakuje obłędnie zarówno ciepła jak i zimna.








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...