DŻEM TRUSKAWKOWY BEZ CUKRU

JANGINIZOWANIE...  Duszenie owoców we własnym soku z odrobiną soli, która powoduje, że z owoców wytrąca się naturalny cukier. Truskawki muszą być dojrzałe i słodkie- sukces gwarantowany!

Składniki na dżem (wyszło mi 7 słoiczków):
-2 kg dojrzałych truskawek
-pół łyżeczki soli morskiej (uwaga by nie przesolić! Lepiej dodać troszkę za mało niż za dużo!)

Truskawki umyć, usunąć szypułki. Włożyć do dużego garnka i dodać sól. Gotować na małym ogniu ok 35-40 minut mieszając.

Jeśli masa jest wodnista- przetrzymaj trochę dłużej w garnku na małym  ogniu.

Gorący dżem nalewamy do czystych i suchych słoików, zakręcamy i ustawiamy do góry dnem do wystudzenia.

Gotowe!:)






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...