Niedzielny obiad... Ahhh jednak młode ziemniaczki są przepyszne.
Składniki:
-0,5 kg młodych ziemniaków
-250 g fasoli szparagowej żółtej
Ziemniaczki dokładnie myjemy, wkładamy do wody ze szczyptą soli i gotujemy około 15 minut(sprawdzamy by były miękkie- czas gotowania zależy również od wielkości ziemniaków).
Z fasoli usuwamy końcówki, myjemy (w razie potrzeby usuwamy również łyka!) Wkładamy do gotującej się wody ze szczyptą soli i cukru i gotujemy około 10 minut.
Mięso:
-250 g piersi z kurczaka
-masełko ziołowe*
-sól, pieprz
Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na plasterki o grubości około 1,5 cm. Przyprawiamy i smażymy na patelni grillowej bez tłuszczu.
Sałatka:
-ogórek zielony
-garść truskawek
-rukola
-podprażone pestki słonecznika
Wszystkie składniki z wyjątkiem słonecznika myjemy i kroimy na kawałki.:)
Sos:
-2 łyżeczki octu balsamicznego
-łyżeczka miodu
-łyżeczka oliwy z oliwek
Opcjonalnie: *masełko ziołowe- z racji iż masło robię sama- w trakcie przyrządzania dorzucam do niego świeże i suszone zioła(bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn).
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM
Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...
-
Po powrocie z wyprawy, czas wykorzystać pamiątkowe przyprawy w swojej kuchni. Tom Yum Khai to zupa z mlekiem kokosowym, kurczakiem i warzy...
-
Bardziej marchewkowe już być nie może. Prostsze już chyba też nie:)! Idealne gdy nagle spodziewasz się gości:) Składniki: -ok 400-500 g ...
-
Boróweczki na śniadanie... Raz, dwa, trzy! Składniki: -50 g kaszy jaglanej -150 ml mleka (roślinne bądź krowie) -150 ml wody -2 ...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz