TARTA FASOLOWA Z MUSEM TRUSKAWKOWYM Z CHIA I PŁATKAMI MIDGAŁÓW

Połączenie tych trzech warstw daje fenomenalne doznania. Robiąc te ciasto, sama nie wiedziałam jaki będzie efekt końcowy. Ale warto! Kruchy spód, mętno-słodkie nadzienie fasolowe i orzeźwiające truskawki.


Ciasto kruche:
-100 g mąki jaglanej
-50 g masła
-jajko
-szczypta soli

Wszystkie składniki łączymy ze sobą- do uzyskania jednolitej konsystencji. Wkładamy do lodówki na 30 minut zawinięte w folię spożywczą.

Ciasto wykładamy na tartownice i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200' na 15 minut (przykrywamy je folią aluminiową na która wsypujemy ciecierzyce, fasole- coś ciężkiego). Po 15 minutach ściągamy folię i pieczemy jeszcze 12 minut.

Nadzienie fasolowe:
-400 g ugotowanej białej fasoli
-50 g oleju kokosowego
-70 g miodu
-50 g odżywki kokosowej
-80 g mąki kokosowej

Wszystkie składniki mieszamy ze sobą do uzyskania gładkiej konsystencji. Masę przekładamy na ostudzony spód z ciastem kruchym( ciasto pewnie popęka- to nic gdyż mus będzie i tak mocnej konsystencji). Wkładamy do lodówki.

Mus truskawkowy:
-600 g truskawek
-2 galaretki truskawkowe bez cukru

Truskawki miksujemy i dodajemy do galaretek, które przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

Tartę posypujemy nasionami chia i płatkami migdałów. Wkładamy do lodówki i kolejnego dnia wcinamy.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...