ZIELONE PANCAKES TWAROGOWE Z DŻEMEM MORELOWYM

Kolejna odsłona pancake, tym razem kolor zawdzięczamy spirulinie.

Dlaczego warto do dań dorzucić łyżeczkę zielonego proszku?

Spirulina jest bogatym źródłem białka, zawiera dużo witaminy E, K. Jeśli mamy problemy z tarczycą, warto wrzucić ją do swojej diety- jest źródłem jodu. Polecana jest osobom aktywnym fizycznie między innymi dlatego, że zwiększa wytrzymałość organizmu przy treningach aerobowych. 
To co? Jemy?:)


Składniki na około 10-12 naleśniczków:
-2 jaja
-70 g mąki owsianej
-250 g twarogu chudego
-1 łyżka spiruliny w proszku
-30 g odżywki- u mnie biała czekolada

Opcjonalnie: borówki, jogurt naturalny, dżem morelowo-śliwkowy domowej roboty

Wszystkie podstawowe składniki miksujemy. Smażymy na patelni teflonowej ok 1-2 minuty z każdej strony. Kładziemy na talerz z ulubionymi dodatkami.

Pyszności!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...