GRYCZANY SPÓD DO TARTY

Ten spód idealnie nadaje się do wytrwanych tarty. Ilość masła nie jest "powalająca", a w smaku niczego mu nie brakuje:).

Gryczany spód:
-200 g mąki gryczanej
-50 g zimnego masła
-szczypta soli
-1 małe jajko
-3 łyżki zimnej wody

Mąkę mieszamy z kawałkami zimnego masła i soli, następnie dodajmy jajko i wodę tak by powstałą jednolita masa. 
Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około godzinę.

Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i wałkujemy na placek podsypując mąką. Wykładamy na formę i dziurkujemy widelcem. 
Piekarnik nagrzewamy do 190', ciasto przykrywamy folią aluminiową z obciążeniem (ryż, fasola, ciecierzyca) i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 10 minut, następnie ściągamy folię i pieczemy jeszcze 5 minut. 

Gotowe:).









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...