KREM DYNIOWY Z PESTKAMI

Składniki:
-łyżka oleju koksowego
-2 ząbki czosnku
-2 gałązki rozmarynu
-łyżeczka tymianku suszonego
-łyżeczka słodkiej papryki w proszku
-łyżeczka kurkumy
-łyżeczka startego świeżego imbiru
-2 pomidory
-200 g ziemniaków
-800 g dyni (po obraniu)
-500 ml bulionu domowego
-sól, pieprz

opcjonalnie: podprażone pestki dyni, jogurt naturalny

W garnku podsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i rozmaryn. Dodajemy pozostałe przyprawy i pokrojone w kostkę pomidory. Smażymy przez około 2 minuty.
Dynię obieramy, wyciągamy pestki i kroimy w kostkę. Ziemniaki pozbywamy skórki i kroimy. 
Do garnka dodajemy ziemniaki, starty imbir i ziemniaki oraz bulion. Gotujemy na wolnym ogniu ok 15 minut.Całość blendujemy na gładką masę, przekładamy na talerz, dodajemy pestki dyni i jogurt. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...