CHLEBEK DUŃSKI W MOJEJ WERSJI

Pieczywo?
Zdrowe, mocno chrupiące z dodatkiem mąki kukurydzianej i nasion, urozmaici nie jeden posiłek!
Przyprawy możesz wybrać jakie chcesz- może być w wersji bardziej ziołowej lub ostrej. Sam zdecyduj!:)
Przepis bazowy podrzuciła mi znajoma Marta!:), zmodyfikowałam go na swoje potrzeby:)

Przepis na 1,5 blaszki:)
-140 g pestek słonecznika
-160 g siemienia lnianego
-140 g ziaren sezamu, białego
-220 g mąki kukurydzianej
-80 g oleju rzepakowego lub słonecznikowego
-550 g wody wrzącej

Przyprawy:
-słodka papryka
-tymianek
-pieprz ziołowy
-1,5 łyżeczki soli, drobnej
-kurkuma

Wszystkie składniki z wyjątkiem wody mieszamy ze sobą, dodajemy potem wrzątek i mieszamy około 3 minut. Masę przekładamy na blaszkę, rozsmarowując na grubość około 2 cm. Pieczemy w termoobiegu w 150' przez 55 minut.
Kroimy w dowolne kształty:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

CIASTKA OWSIANE Z JABŁKIEM

Składniki: -2 szklanki mąki owsianej -1 łyżeczka proszku do pieczenia -1 łyżeczka sody oczyszczonej -2 szklanki płatków owsianych -1 ...